Ad
Wednesday, January 25, 2023
Instrumentation Systems : Chapter 4: OPAMP as Signal Conditioner
Q. Draw symbol of operational amplifier.
Answer:
Q. Draw the block diagram of operational amplifier and explain each block.
Answer:
Input stage: It provides most of the voltage gain of OP-AMP and decides value of input resistance.
Intermediate stage: This is usually another differential amplifier but with single output.
Level Shifting Stage: It receives an amplified signal with some non-zero dc level.
It brings dc level to zero volts.
Output stage: It increases voltage and current supplying capability of OP-AMP. It also decreases output resistance.
Q. Give ideal characteristics of operational amplifier.
Answer: The ideal characterisics of operational amplifier are:
1. Voltage gain is infinite.
2. Input resistance is infinite.
3. Output resistance is zero.
4. Offset voltage is zero. (zero voltage when off).
5. Bandwidth is infinite.
6. PSSR=0. Power supply rejection ratio.
Q. Define the following parameters of OP-AMP.
1. CMRR:
Answer: It is defined as the ratio of differential gain to common mode gain.
2.PSRR:
Answer: The change in op-amp input offset voltage due to variation in supply voltage is called as power supply rejection ratio.
3. Slew Rate:
Answer: It is the maximum rate of change of output voltage per unit time.
4. Output offset voltage:
Answer: The output voltage produced due to input offset voltage is called as output offset voltage.
5. Input bias current:
Answer: It is the average of currents flowing into the two input terminals of op-amp.
Q. Define the term 'feedback' and state its type.
Answer: It is defined as the process in which a part of output signal is returned back to the input.
It is of two types :
1. Positive feedback: If the feedback signal and the original input signal are in phase with each other it is called positive feedback.
2. Negative feedback: If the feedback signal and original signal are 180 degree out of phase, then it is negative feedback.
Q. Explain concept of virutal ground in op-amp.
Answer:
Concept of virtual ground:
1. If non-inverting terminal of OP-AMP is connected to ground then inverting terminal will also be at ground potential.
2. Hence it is said to be virtual ground.
2. Similarly, if inverting terminal of OP-AMP is connected to ground then non-inverting terminal will be at virtual ground potential.
About Abhishek Dhamdhere
Qna Library Is a Free Online Library of questions and answers where we want to provide all the solutions to problems that students are facing in their studies. Right now we are serving students from maharashtra state board by providing notes or exercise solutions for various academic subjects
No comments:
Post a Comment